Orthopedisch technoloog verzorgt diabetesvoet

Een diabetesvoet vraagt om aangepaste orthopedische zolen en therapeutische schoenen. En dat heeft een prijskaartje. Wil je in aanmerking komen voor een terugbetaling door het RIZIV, dan is een erkend orthesist, bandagist of orthopedisch schoentechnoloog aangewezen. Alleen zij zijn door het RIZIV wettelijk erkend om orthopedische zolen, therapeutische schoenen en therapeutische elastische kousen te verstrekken aan patiënten met probleemvoeten, ook van diabetespatiënten.

Waarom kan diabetes leiden tot voetproblemen?

Diabetes is een chronische ziekte, waarbij het lichaam het bloedsuikergehalte niet meer zelf regelt waardoor zenuwen en bloedvaten ernstig kunnen worden aangetast. Soms leidt dat tot wondjes en infecties aan de voeten. Ben je diabetespatiënt en heb je een diabetesconventie, dan wordt jouw aandoening nauwgezet gevolgd. Een jaarlijkse voetcontrole door een arts is daarbij essentieel. Zo vermijd je problemen. Of ben je er op zijn minst snel bij.

Wat is een ‘diabetesvoet’?

Een ‘diabetesvoet’ is het gevolg van een slechte doorbloeding of de aantasting van de zenuwen bij een diabetespatiënt. De vorm van de voet kan veranderen. Of het gevoel in de voeten kan verdwijnen, wat mogelijk chronische wonden en infecties uitlokt. Bovendien genezen de wonden trager. Patiënten kunnen ook een Charcot-voet ontwikkelen. Dit gebeurt als kleine verwondingen een cascade op gang brengen van ontstekingsverschijnselen en botafbraak waardoor er een verandering van de vorm van de voet optreedt. In extreme gevallen moet de arts soms zelfs overgaan tot amputatie. Kortom, een diabetesvoet vraagt om de allerbeste professionele hulp.

Welke technisch-orthopedische behandelingen bieden een oplossing?

De medische kennis en de techniek van een vakman zijn de belangrijkste instrumenten voor een geslaagde behandeling. Een bevoegde arts stelt de diagnose en schrijft een behandelingsplan uit. In overleg met een multidisciplinair team van onder meer orthesisten, bandagisten, orthopedische schoentechnologen, podologen en verplegers zoekt deze arts naar de beste oplossing. Afhankelijk van de situatie is dit op maat gemaakt of standaard schoeisel beschikbaar.

Het technisch-orthopedische team bestaat uit een orthesist, een bandagist en/of een orthopedisch schoentechnoloog:

  • Een orthesist maakt orthesen. Dat zijn technische hulpmiddelen die de patiënt helpen om beter te functioneren, te bewegen of stabiel te blijven. Zij ontlasten, steunen of corrigeren de voet. Voorbeelden zijn extra zachte corrigerende of compenserende orthopedische steunzolen en therapeutische schoenen.
  • Een bandagist verstrekt orthopedische steunzolen en bandages (zoals therapeutische elastische beenkousen en compressieverbanden), diagnostische accessoires en comfort verhogende producten en sokken die naadloos zijn en niet drukken,…
  • De orthopedisch schoentechnoloog is gespecialiseerd in het behandelen van voet en enkelproblemen. De diabetes patiënt wordt door hem geholpen door individuele hulpmiddelen zoals orthopedische steunzolen, therapeutische schoenen en orthopedische schoenen op maat. Deze zorgen voor stabilisering, correctie, vermindering van pijn, drukverdeling en ontlasting van probleemzones ter hoogte van de enkel en voet.

Wanneer komt het RIZIV tegemoet?

Je ontvangt van het RIZIV een gedeeltelijke terugbetaling als je de behandeling laat voorschrijven door een bevoegd geneesheer. Het gaat om specialisten in orthopedie, fysische geneeskunde, fysiotherapie, reumatologie, algemene heelkunde, pediatrie, neurologie, neuropsychiatrie, neurorevalidatie en functionele revalidatie.

De beste professionele zorg én gedeelde kosten met de orthopedisch technoloog

Bij een diabetespatiënt is een goede voetverzorging onontbeerlijk. Een bevoegde arts stelt een diagnose, en maakt – in samenspraak met een multidisciplinair  team van onder andere bandagisten, orthesisten, prothesisten, orthopedische schoentechnologen en andere paramedici – een behandelplan op.

De bandagist, orthesist, prothesist en orthopedisch schoentechnoloog vervullen daarin ieder een eigen, belangrijke rol. Zij zijn door het RIZIV wettelijk erkend om therapeutische verstrekkingen te verrichten. Enkel via hen heb je recht op een financiële tegemoetkoming van het RIZIV.

Meer weten?

Bezoek de website van de Belgische Beroepsvereniging van Orthopedische Technologieën. Of mail naar bbot.upbto@skynet.be.

Nog vragen? Neem dan contact op met een verstrekker in je omgeving. Die vind je op: www.bbot.be/nl/Ledenlijst/Orthesist .

 

 

 

Verschenen op 16 juni 2016 met medewerking van Belgische Beroepsvereniging van Orthopedische Technologieën (BBOT).

Laat u graag eens naar uw voeten kijken voor een erkend schoentechnoloog? Dat kan!